Aanvragen openbare laadpaal

In onze gemeente worden de komende jaren meer openbare laadpalen geplaatst. Hiervoor werken we in Oost-Nederland samen met Vattenfall InCharge. Bij deze laadpalen laadt u de auto op met 100% groene stroom van Nederlandse windmolens. Meer laadpalen zijn nodig omdat ook in onze gemeente het aantal elektrische auto’s toeneemt.

Staat er nog geen openbare laadpaal bij u in de buurt? En wilt u een openbare laadpaal aanvragen? Dat kan via de knop hieronder (u komt dan op de website www.laadpaalnaanvragen-oost.nl). Het aanvragen van een laadpaal is gratis. U betaalt alleen voor het opladen van de elektrische auto.

Aanvragen openbare laadpaal

 

Onder voorwaarden kunt u een laadpaal bij u in de buurt aanvragen. 

Voorwaarden zijn bijvoorbeeld:

  • U heeft een elektrische auto.
  • U heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein. Zoals een oprit, garage of een (gebouwde) parkeervoorziening bij uw wooncomplex of bedrijf. 
  • Er zijn nog geen laadpalen of andere laadvoorzieningen bij u in de buurt. 
  • De grond is eigendom van de gemeente Tiel. 
  • De gewenste locatie staat op de plankaart.

Als uw aanvraag aan de voorwaarden voldoet, dan kunt u een nieuwe openbare laadpaal aanvragen die op de plankaart staat. Zo’n openbare laadpaal is beschikbaar en bruikbaar voor iedereen die een elektrisch voertuig wil opladen. De gemeente wijst een openbare laadpaal nooit aan voor privégebruik.

De gemeente Tiel is aangesloten bij een gezamenlijke opdracht van gemeenten in Gelderland en Overijssel. Het behandelen van de aanvragen en plaatsen van laadpunten in de openbare ruimte gebeurt door Vattenfall InCharge.  

U doet uw aanvraag dus niet bij de gemeente Tiel, maar bij Vattenfall InCharge. Op basis van gemeentelijke regels (zie Laadvisie en Plaatsingsbeleid), vraagt het bedrijf het verkeersbesluit aan om een parkeerplaats te reserveren voor het opladen van elektrische auto’s. Tegen een verkeersbesluit kan bezwaar gemaakt worden.

We willen de laadpalen zo goed mogelijk spreiden, zodat voor iedereen de loopafstand beperkt blijft. Daarbij hebben we onder andere gekeken naar de mogelijkheden van het elektriciteitsnet,  voldoende loopruimte voor voetgangers en de aanwezigheid van bomen. We plaatsen de laadpalen zo veel mogelijk bij bestaande parkeerplaatsen die niet voor woningen liggen.  

Voor bewoners in de binnenstad is de maximale loopafstand 400 meter en voor bewoners in de schil of elders in de gemeente is de maximale loopafstand 200 meter.

Op de Plankaart openbare laadpalen staan de plekken waar tot aan 2025 nieuwe laadpalen komen.