Zit de rioolverstopping op uw eigen terrein? Dan schakelt u zelf een bedrijf in. Zit de verstopping in de gemeentegrond? Meld het direct bij de gemeente.
Het hoofdrioolstelsel is van de gemeente. Wij zijn verantwoordelijk voor de aanleg, het beheer en het onderhoud ervan. Ook zorgen wij voor de pompen en bassins.
U bent, als eigenaar van een gebouw, zelf verantwoordelijk voor het riool tot aan de grens van uw woning. De grens van uw woning is de kadastrale grens van uw perceel.
Als u huurder bent, is de verhuurder verantwoordelijk voor het riool.
Ik ben huurder
Is het riool van uw huurwoning verstopt? Neem dan contact op met de verhuurder. Die is verantwoordelijk voor de verdere afhandeling van uw melding.
Ik ben eigenaar
Eerst is het belangrijk te weten waar de verstopping zich bevindt. Dit kunnen we zien als we in het ontstoppingsstuk kijken. Dit ontstoppingsstuk is een putje op de grens van uw perceel op ongeveer 70 cm diepte.
Op het ontstoppingsstuk zit een deksel, die u eraf kunt halen om in het putje te kijken. Is het putje leeg dan betekent dit dat de verstopping op uw eigen terrein zit. U kunt dan zelf proberen de verstopping te verwijderen met een trekveer. Ook kunt u een riool ontstoppingsbedrijf inhuren. Het is verstandig om van tevoren aan het bedrijf te vragen wat de mogelijkheden en de kosten zijn voor u.
Is het ontstoppingsputje vol? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de bel- en herstellijn, telefoon: 0344 - 637 111 of via belherstel@tiel.nl. De kosten zijn vanaf dit moment voor de gemeente. De AVRI komt namens de gemeente kijken naar de situatie in het ontstoppingsstuk of bespreekt de bevinding met het door u ingeschakelde riool ontstoppingsbedrijf. Ga zelf geen kosten maken aan de verstopping in het gemeentelijk riool, want deze worden niet vergoed.
In dit filmpje worden de aanpak bij verstoppingen en de kosten uitgelegd.
Waar vind ik het ontstoppingsputje?
Het ontstoppingsstuk is een putje op de grens van uw perceel op ongeveer 70 cm diepte. Ook kunt u de gemeente vragen of zij hier gegevens of een tekening van hebben. Gebruik dan het algemene telefoonnummer 0344 - 637 111 of e-mail naar gemeente@tiel.nl.
Malafide ontstoppingsmonteurs actief
Pas op als u een riool-ontstoppingsbedrijf zoekt via Google. Helaas hebben we ook in Tiel meldingen ontvangen van malafide bedrijven (meer informatie).
Vraag daarom ook eens bij familie of vrienden of zij een bedrijf weten. Neem contact op met een lokaal bedrijf en vraag om een prijsindicatie. Willen ze geen volledige prijsindicatie afgeven, zoek dan naar een ander bedrijf. Ook vindt u tips op de website van de consumentenbond.
Wat wel en niet in het riool kan en wat u met uw (chemisch) afval kunt doen, leest u in het schema goed rioolgebruik (pdf, 215 kb) of de brochure "Help mijn riool doet t niet" (pdf, 3,15 MB). Op de website www.riool.info vindt u veel informatie over riolering.